Oersoep

Oersoep* de Banne

Deze diashow vereist JavaScript.

Beeldend kunstenaar Lobke Meekes ging van 1 november 2011 t/m 1 december vanuit de Kleurenstraatkiosk op zoek naar de Oersoep van de Banne. De Banne, een woonwijk in Amsterdam-Noord, telt ruim 12500 inwoners, oorspronkelijk afkomstig uit 141 verschillende landen.
Meekes werkt vanuit de open kiosk om traditionele soeprecepten uit de Banne te vinden. Een recept, geschreven op een vergeeld papiertje of misschien wel keurig uitgetypt in een receptenboek. Een recept dat al jaren niet meer is klaargemaakt, waarbij herinneringen aan het geboorteland naar boven komen. Of een soep die nog iedere week met de familie gegeten wordt. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt één van deze bijzondere recepten in de kiosk gekookt en uit elk recept wordt één ingrediënt gekozen. Uit deze verzameling ingrediënten ontwerpt Meekes de Oersoep van de Banne.
Lobke Meekes, 30 jaar en in 2006 afgestudeerd aan het CABK in Zwolle is in haar werk op zoek naar de verbinding tussen mensen. Eten en smaken zijn haar gereedschappen om mensen met verschillende achtergronden, interesses en afkomst met elkaar in contact te brengen en een gesprek te creëren.
De kiosk met Oersoep was open van 1 november t/m  1 december 2011
Op dinsdag, woensdag en donderdag, van 11.00 tot 16.00 uur
Locatie: Statenjachtstraat/Koopvaardersplantsoen, t.o Banne Winkelcentrum
De Kleurenstraatkiosk is een mini-atelier waar kunstenaars elkaar opvolgen om een project uit te voeren voor en met de buurtbewoners uit de Banne. De kiosk is nog geopend t/m december 2011. De Kleurenstraat is een initiatief van Stichting Broedstraten, i.s.m. Ymere, Rochdale, Wijkaanpak/Stadsdeel Amsterdam-Noord en Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Stichting Broedstraten heeft als doel om in diverse straten in Amsterdam-Noord bewoners en kunstenaars rondom een thema samen te brengen, hun creativiteit zichtbaar te maken en te verbinden aan de buurt. De Broedstraten zijn: de Kleurenstraat in de Banne, de Muziekstraat in de Vogelbuurt, de Marktstraat in de Van der Pekbuurt, de Modestraat in Nieuwendam en de Theaterstraat op het Zonneplein.
Meer informatie:  www.broedstraten.nl

*Term uit de wetenschap: Volgens sommige theorieën is leven op aarde namelijk ontstaan uit een zogeheten oersoep. Dit is een mengsel van organische stoffen en water,ontstaan door reacties in de oeratmosfeer van de aarde.