archief

Donderdag 1 december//De Oersoep

Woensdag 30 november//Duitse Biersuppe van Tina

Tina kookte een heel bijzonder soep in de kiosk. De oproep om een traditionele soep in de kiosk te koken greep ze aan om de soep van haar moeder te koken. Als haar moeder deze soep kookte, was het groot feest, want de soep is heerlijk zoet. Bijna een toetje! De biersuppe was rond 1900 een ontbijtsoep voor alle lagen van de bevolking.

Dinsdag 29 november//Loube van Faod

De man die iedere dag een rondje op zijn fiets maakt voor een praatje bij de kiosk. Een soep met bruine bonen en azijn, die vooral geliefd is bij de kinderen van de Banne!

Donderdag 24 november//Turkse linzensoep van Servet

Een top kok, kookt het liefst en vooral Italiaans. Zijn zoon heeft hem voorgedragen om een Turkse traditionele soep te koken in de kiosk. Met zo weinig ingrediënten zo’n lekkere soep!

Woensdag 23 november//Ghanese Akantikwaing van Joel en Jeremiah

“Wij komen uit Ghana, vinden pindasoep met tomaat heel lekker…. Onze moeder kan het wel maken, wij niet!” Of toch wel? Deze twee stoere én slimme jongens hebben samen een super lekkere soep gemaakt. Steeds weer proeven tot het net zo smaakte als de soep van hun moeder. Als het een wedstrijd was geweest, dan zeker eentje in de top drie!

Dinsdag 22 november//Surinaamse Gritibana van Carmelita

Het bleef lang een verrassing, maar uiteindelijk werd het duidelijk dat alle bananenrasp gemixt met 2 eieren en casave rasp echte ‘bananen’ ballen in de soep werden. Ze kreeg als jong meisje een reis naar Nederland kado en is nooit meer weggegaan. Deze buurt oma bakt geregeld koekjes voor haar buren, biedt zich aan als stand-in oppas en hulp bij kleine schoonmaak klusjes.

Donderdag 17 november//Surinaamse Bravo van Pablo

Deze kok verrast iedereen met de Bravo. Een mix van kip, zoutvlees, gedroogde vis, gedroogde garnalen, oker, banaan, zoete aardappel, rijst, en nog veel meer!

Woensdag 16 november//Angolese bruine bonen soep met Jaspe

Deze elf-en-een-half-jarige dame heeft met hulp van wat vrienden een smaakvolle bonensoep gemaakt. Ze droomt van een baan als kapper, helaas voor ons geen kok!

Dinsdag 15 november//Nederlandse paprika Soep met Sjoerd

Deze student bouwkunde is een kok met oog voor detail. Een recept dat iedere keer weer net iets anders uitpakt. Normaal gesproken smokkelt hij nog wel eens met een paprika poeder. Voor deze gelegenheid heeft hij met veel zorg de paprika’s zachtjes voorgebakken om ze uiteindelijk in kleine porties te blenderen. Door de Spaanse peper een pittige soep, maar twee dagen later wordt er nog over gepraat!

Radio opname RTV-NH (vanaf 49.04)

Donderdag 10 november//Kippensoep uit Indonesië met Myrna (de oma van Jelisa)

Jelisa zou komen koken. Helaas werd ze ziek, maar wilde oma Myrna wel voor haar invallen. Myrna heeft haar eigen catering bedrijf waarmee ze Indische gerechten en snacks verzorgt voor kleine en grote bijeenkomsten. Het liefst werkt ze ’s nachts aan alle lekkers, maar voor deze soep maakte ze een uitzondering.

Dinsdag 8 november//Indiase pindasoep met Jacquelien

Een ‘echte’ Amsterdam-Noord bewoner. Jacquelien half Nederlands, half Surinaams kent werkelijk bijna iedereen in de buurt. Ze maakt een heerlijke Indische pindasoep in de kiosk. Een soep die haar oma vroeger altijd voor haar maakte.

RTV Noord-Holland heeft opnames gemaakt.

Haar soep recept is terug te vinden op de recepten pagina.

Donderdag 4 november//Soatosoep met Grace

Grace, afkomstig uit Suriname zorgt voor een ware stormloop van Surinamers in de kiosk. Door haar enthousiasme en kookkunsten een super goeie soep dag!

Het Saoto recept van Grace staat op de receptenpagina.

Woensdag 3 november//Harira met Thami

Ineens is hij daar! Thami, Marokkaanse ex-autorij-instructeur die gek is op koken. Hij betoverd de buurt en zijn mede flat bewoners met een naar smen (oude boter) geurende Harira.

Zijn recept staat op de recepten pagina.